Zilele Patrimoniului 2018 – PROGRAM

A treia ediție a Zilelor Patrimoniului la Roșia Montană se va desfășura în perioada 15-19 august. Toate activitățile au intrare liberă. Vă așteptăm! 🙂

🚩 15:00 Turul Satului – Roșia Montană este satul din România cu cele mai multe monumente de patrimoniu. Pornim din Piața Veche, o luăm pe strada Siciliană şi ne pierdem pe uliţele ce păstrează parfumul altor vremuri. Descoperim povestea târgului tradițional cu ajutorul unui arhitect pasionat. 
Pornim la ora 15:00, din Piaţa Veche a Roşiei Montane.

🚩 17:00 Turul Vechilor Băieşi: prima surpriză pe care am pregătit-o la Zilele Patrimoniului 2018 este un traseu în premieră, ce urmează drumul aurarilor din sat spre galeriile de băişag, mineritul tradiţional. Pe parcurs, veţi putea afla diferenţele între exploatarea în subteran, făcută aproape 2000 de ani, şi cea în carieră deschisă, începută în perioada comunistă, pe care unii o vor continuată în prezent. De asemenea, vizităm monumentele Piatra Corbului, Piatra Despicată şi Sfinxul Roşiei Montane.
Atenţie, itinerarul include zone abrupte. Pot participa doar persoanele cu experienţă montană, încălţate cu boncanci serioşi. Pornim la ora 17:00, din Piaţa Centrală a Roşiei Montane.

🚩 19:00 PROIECȚIE: Noul Eldorado, Tibor Kocsis, 2004.
Ne rup munţii în două.
Eu sunt apicultor. Nu mi-o plăcut emigrarea. Ce să fac eu cu banii păcătoşi?
Nu mă duc că-s bătrân. Unde să mă duc? La dracu!

Cât voi putea, voi striga către Dumnezeu. Voi striga: să se ducă!”

Lansat în 2004, filmul Noul Eldorado prezintă primii ani ai prezenţei companiei miniere în Roşia Montană. Un loc pitoresc, discromat de camioanele care uruie în preajma satului. Iar din cauza companiei care vede în Roşia Montană un nou Eldorado, urletul motoarelor de camioane, buldozere şi excavatoare amplifică dramele oamenilor din zonă. Unii vor să plece – se mulţumesc cu miliardul pe care îl primesc de la canadieni şi se vor muta într-un alt loc cu case moderne. Alții nu se dau, însă, plecaţi.

🚩21:00 PROIECȚIE / Aniversare, de Claudiu Mitcu, 2017, 54 minute
Filmul documentar Aniversare e despre un bunic care sărbătorește 91 de ani și își primește copiii, nepoții și strănepoții în satul de munte unde locuiește. Ioan Condea le spune povești despre iubirile lui, despre cerbi și urși sălbatici, despre singurătate și timp, iar în paralel îi supraveghează în timp ce îi construiesc un nou mormânt și o nouă cruce. (sursa info: Scena9)

powered by Culese din Balkani

🚩 10:00 Turul Detunatelor
Detunata Goală este o arie protejată în apropierea Roșiei Montane. Rezervația naturală, remarcabilă prin prezența coloanelor de formă prismatic-hexagonală, este supranumită „cel mai frumos vârf al Munților Apuseni”. Vă invităm să ne bucurăm de peisajul superb, iar apoi ne întremăm la Popasul Fefeleaga cu o plăcintă buciumană. Acolo avem ocazia să stăm la taifas cu Vetălău, strănepotul celebrei Fefeleaga, descrisă în povestirea omonimă de Ion Agârbiceanu. Plecăm în Turul Detunatelor joi, la ora 10:00, din Piața Centrală a Roșiei Montane. Deplasarea se face cu mașinile, apoi pe jos, prin înscriere gratuită la vacanta@prieteniirosieimontane.ro

🚩 15:00 – Atelier tehnici de construcție tradiționale – În fiecare an asociația ARA, care derulează programul Adoptă o Casă la Roșia Montană, organizează în cadrul Zilelor Patrimoniului activități dedicate publicului larg în care experimentăm împreună tehnici locale, materiale tradiționale și un pic din experiența căpătată în anii petrecuți alături de meșterii locului. Anul acesta aflăm cum pregătim și aplicăm tencuielile pe bază de var și nisip și cum prelucrăm lemnul.

🚩 17:00 Atelier de hrănitori pentru păsări
Vrei să ajuți păsările să treacă de o iarnă geroasă? Învață să faci hranitori pentru ele, din materiale pe care le ai deja acasă. Află ce fel de mâncare e potrivită pentru diferite specii și cum le poți atrage la hrănitoarea ta. Cât timp trebuie hrănite și cât de des? Meșterim și povestim despre toate astea la atelierul de hrănitori.

🚩 18:00 PROIECȚIE: „Fâneţe montane: rezerve de biodiversitate și cultură tradițională”, Agota Juhasz, 2015.
Documentarul prezintă modul în care practicile tradiționale privind fânețele din Transilvania creează și întrețin o biodiversitate remarcabilă și peisaje specifice, asigurând mâncare sănătoasă și sustenabilitatea economiilor și comunităților rurale. Studiul documentează cunoștințe tradiționale specifice unui stil de viață pe cale de dispariție, descriind și provocările politicilor europene ce vizează chiar protejarea tipului de habitat și încurajarea micilor fermieri care gestionează aceste peisaje culturale.

🚩 21:00 PROIECȚIE / Constantin și Elena, Andrei Dăscălescu, 2009, 97 minute.
Constantin si Elena este un documentar despre naturalețe, despre o frumusețe simplă a vieții traăite din plin. De la o simplă filmare de familie, a ajuns un documentar nominalizat și premiat la numeroase festivaluri. Andrei Dăscălescu a reușit sa transforme viața bunicilor săi într-o poveste în care ne regăsim toți.
powered by Culese din Balkani.

🚩 10:00 Turul Ornitologic
Vesele și colorate, fie că le-ai observat sau nu, păsările te însoțesc peste tot în plimbările tale prin Roșia Montană. Sau prin orice altă zonă verde prin care treci. Da, chiar și printre blocurile din orașul tău. Hai să vorbim despre ele și chiar să le observăm la ele acasă: printre ierburi, pe marginea unui pârâu, în frunzișul copacilor bătrâni sau ciugulind câte un fruct în livadă. Afli care sunt speciile cu care te poți întâlni ușor, cum le recunoști după siluetă, penaj sau cântec și descoperi câte un lucru interesant despre fiecare în parte.

🚩 12:00 Atelier de albinărit
Cum se construiește un stup? Cum se comunică cu albinele? Cum se face mierea? Vă invităm să aflați împreună cu noi în satul Corna de la un localnic gospodar ce își dezvoltă mica afacere de zece ani

🚩 16:00 – Oamenii Patrimoniului / expo, proiecție, dezbatre / ARCHE

Proiectul Oamenii Patrimoniului își propune să dezvolte o platformă online care să centralizeze inițiativele de salvgardare a patrimoniului construit și a celui imaterial. Vă invităm să descoperiți povești de succes, despre oameni care au reușit să reactiveze comunități locale prin inițiative de salvare a patrimoniului. Proiectul își propune o strategie integrată de promovare a poveștilor relevante și exemplele de bune practici, fie ele individuale sau colective, prin intermediul unor scurte interviuri video care să vă introducă în peisaj. Conexă componentei de informare este oportunitatea de implicare, prin care vă încurajăm să contribuiți la aceste demersuri prin activități punctuale (voluntariat, contribuții financiare, vizitarea obiectivelor de patrimoniu etc.) . Oamenii Patrimoniului este despre fiecare dintre noi, căci patrimoniul ne aparține în egală măsură.

🚩 18:00 EVENIMENT SPECIAL: Concert MARIA RĂDUCANU / Biserica Unitariana
Maria Răducanu revine la Roșia Montană, de data aceasta pentru a concerta în premieră în Biserica Unitariană.

🚩21:00 PROIECȚIE / Oameni și fiare, Hanno Hoefer, coordonator Laura Iliescu Jiga, 2013, 35 minute
”Oameni şi fiare” (2012) este un film documentar care vorbeşte despre cercetarea statutului, real şi imaginar, al lucrătorului în fier în societatea românească, din epoca preindustrială la societatea de consum.
Paștele blajinilor, de Claudiu Mitcu, 2015, 19 minute
Film documentar despre localnicii dintr-un sat din Delta Dunării, care, în prima sâmbătă după Paștele ortodox, merg la cimitir ca să își sărbătorească morții.
powered by Culese din Balkani.

🚩 22:00 – Povestiri în jurul focului
După lăsarea serii vă așteptăm la focul de tabără să aflăm legendele, miturile și povestirile Roșiei Montane direct de la roșieni.

🚩 10:00 Roșia Montană Village Quest cu Cercetașii din Roșia Montană – activitate pentru copii și părinți cu chef de joacă. Cercetașii din Roșia Montană au pregătit pentru copiii aventuroși o experiență interesantă pe străduțele încărcate de istorie din Centrul Vechi al Roșiei Montane. Copiii vor porni în echipe pentru a descoperi răspunsurile la Roșia Montană Village Quest și pentru a reconstitui o hartă pierdută.

🚩 10:00 Turul Istoric și Arheologic
A doua surpriză a Zilelor Patrimoniului 2018: un tur unicat cu unii dintre mai buni specialiști în istorie și arheologie antică din România. Trecem prin istoria de aproape 2000 de ani a Roșiei Montane de la lucrările dacice și binecunoscutele Galerii Romane până la amenajările de secol XIX și pericolele exploatării contemporane în carieră deschisă. Traseul include vizitarea Muzeului Mineritului şi zone care ascund în subteran vestigii conservate in situ, cercetate anterior chiar de invitaţii noștri. Vă aşteptăm la Turul Istoric și Arheologic sâmbătă, 18 august, ora 10, în Piaţa Centrală a Roşiei Montane.

🚩 15:00 Care e treaba cu tăblițele cerate? / Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
Aflăm direct de la specialiști cum scriau romanii, pe ce fel de materiale foloseau, ce erau tăblițele cerate și la ce foloseau ele. Vom încerca să confecționăm împreună o astfel de tăbliță cerată. Atelierul este recomandat copiilor, dar și părinților.

🚩 18:00 EXPO: Istoria Roșiei Montane surprinsă în fotografii / material inedit – arhivă particulară (Turnul Bisericii Unitariene) / dezbatere ”Despre turism în zone istorice – studiu de caz Roșia Montană” – aflăm direct de la localnici care s-au orientat în ultimii ani spre turism care au fost mecanismele prin care reușesc să atragă turiști și ce planuri de viitor au.

🚩 19:00 EVENIMENT SPECIAL: Recital SOUND CHOIR / Biserica Unitariană.
SOUND Choir ne vor încânta anul acesta la Zilele Patrimoniului în Biserica Unitariană!
Corul SOUND a luat fiinţă în anul 1994, ca formaţie corală mixtă a Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, având în componenţa sa studenţi şi absolvenţi din Universitatea Naţională de Muzică şi din diverse facultăţi bucureştene. Repertoriul abordat este creat pentru a atrage un public cât mai larg şi se structurează pe lucrări din patrimoniul românesc şi universal, parcurgând marile epoci creatoare, de la muzică medievală, la creaţii contemporane dar şi lucrări din zona divertismentului muzical.

🚩 21:00 PROIECȚIE / Planeta Petrila, Andrei Dăscălescu, 2017, 54 de minute


În Petrila, un oraș minier din Transilvania, un fost miner devenit artist și activist folosește orașul ca pe o pânză de pictură și în același timp ca pe un câmp de bătălie, exprimându-și nemulțumirea față de autoritățile locale care au hotărât să demoleze clădirile istorice ale minei.

🚩 22:00 – Povestiri în jurul focului
După lăsarea serii vă așteptăm la focul de tabără să aflăm legendele, miturile și povestirile Roșiei Montane direct de la roșieni.

🚩 05:00 Turul Fotografic de dimineaţă – răsăritul în Roşia Montană.
Peisajele zonei au devenit faimoase după ce au apărut în filme și expoziții fotografice. Vă invităm să vă bucurați, odată cu explicațiile unui arhitect pasioant, de cel mai frumos răsărit de soare.

🚩 10:00 Turul Satului şi Bisericilor.
Roşienii au fost și sunt o comunitate multietnică şi multiconfesională în care românii, maghiarii, germanii şi celelalte etnii au trăit în bună pace şi vecinătate. Biserica a rămas locul în care buna pace încă domneşte. Vizităm la pas Roșia Montană, satul din România cu cele mai multe monumente de patrimoniu, atât laice, cât și religioase.


! Programul poate suferi modificări în funcție de condițiile meteo. Vă rugăm să consultați pagina de Facebook a evenimentului pentru a afla în timp util informații.
► Toate evenimentele derulate în acest an prin Programul Adoptă o Casă se desfășoară sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural #EuropeForCulture
► ►  Toate evenimentele sunt organizate în regim de voluntariat, iar invitații speciali participă pro-bono. Intrarea la toate activitățile este liberă, cu respectarea recomandărilor organizatorilor (ex: echipament în anumite tururi ghidate).
► ► ► Dacă doriți să sprijiniți acestui eveniment printr-o donație, o puteți face în contul Asociaţiei ARA [ Arhitectură. Restaurare. Arheologie], deschis la BCR, sucursala Romană: RO37 RNCB 0484 1592 1710 0001


► Organizatori:
Asociația ARA / Adoptă o Casă la Roşia Montană / www.adoptaocasa.ro
Prietenii Roșiei Montane / https://prieteniirosieimontane.ro/

► Parteneri:
Asociația ARCHÉ / https://www.arche.ro/
Casa Petri Rosia Montana / http://www.casapetrirosiamontana.ro/
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei / http://www.mnit.ro/
Culese din Balkani – Festival internațional de film antropologic / http://culesedinbalkani.ro/
Cercetașii din Roșia Montană / http://www.cercetasirosiamontana.ro/

Cum mă implic?