Adoptă o Casă – Campania 2013

Asociațiile Alburnus Maior și ARA [Arhitectură. Restaurare. Arheologie] lansează cea de-a doua campanie de lucrări a Programului Adoptă o Casă la Roșia Montană. Vă propunem să parcurgeți lista completă a activităților propuse pentru fiecare clădire inclusă în program și să alegeți modul în care doriți să vă implicați. În program sunt înscrise 4 imobile, iar alte două se află în pregătire și vor fi prezentate în curând pe site-ul programului. Pentru construcțiile înscrise în această campanie puteți consulta propunerile de lucrări aici:
Casă tradiţională (sec. XIX) Ţarina, Roşia Montană, nr. 1248
Casa parohială unitariană (sec. XVIII, 1933) Roşia Montană nr. 391
Biserica unitariană (1796) Roşia Montană nr. 530
Casă din Piaţa centrală (1939), Roşia Montană nr. 321

***

În prima etapă a acestei campanii – luna iulie, vor fi derulate lucrări la două dintre case – casa tradițională din Țarina (nr. 1248) și casa parohială unitariană (391), urmând ca în lunile următoare să inițiem lucrări la celelalte case incluse în program. O parte din costurile necesare inițierii șantierelor de restaurare sunt asigurate, însă pentru realizarea propunerilor noastre este necesar sprijinul dumneavoastră.

Iată care sunt modalitățile de implicare:

Voluntariat. Lucrările programate implică muncă fizică nespecializată, coordonată de meșteri locali și specialiști, dar și aportul acelora dintre dvs. care sunt calificați pentru anumite tipuri de lucrări:
– zidărie, săpături fundații, șanțuri (01-05 iulie)
– zidărie, fundații (8-12 iulie)
– dulgherie, zidărie, instalații electrice și sanitare (15-19 iulie)
– zidărie, dulgherie, instalații electrice și sanitare (22-26 iulie).

Pentru o bună desfășurare a acestor activități ne dorim să optați pentru stagii de 2 săptămâni (10 zile lucrătoare) – dar nu mai putin de o săptămână. Stagiul de două săptămâni se poate desfășura astfel: în prima săptămână lucrați în echipe coordonate de meșteri locali, specialiști sau voluntari deja deprinși cu tehnica și modul de lucru, urmând ca cea de-a doua săptămână să puteți îndruma voluntari noi pe anumite tipuri de lucrări.

Voluntari specializați. În perioada 15-19 iulie este nevoie și de voluntari specializați în instalații sanitare și electrice.

Condiții de cazare și masă. Pentru moment, în această primă etapă a programului Adoptă o Casă, nu putem deconta participanţilor cheltuielile pentru transport şi cazare. Aşadar, putem asigura cazare la cort, în curțile localnicilor, cu acces la grup sanitar. Masa va fi oferită de organizatori. Pentru asigurarea mesei, pe toată perioada campaniei aportul unor voluntari la bucătărie ar fi foarte bine venit! Sunt de asemenea bine venite donațiile în alimente, de preferință neperisabile.

Pentru a vă înscrie ca voluntar vă rugăm să ne contactați folosind acest formular sau direct pe email la contact@adoptaocasa.ro

Donații de materiale și servicii de specialitate. Din necesarul de materiale, o parte importanta este reprezentată de lemn. Astfel, dacă aveți posibilitatea să donați bârne, scândură sau lemn sub altă formă vă rugăm să ne contactați. O listă mai largă de materiale și unelte necesare poate fi consultată aici.

Lucrările programate în etapele următoare necesită implicarea unor voluntari profesioniști care să realizeze pentru biserica unitariană studii geotehnice, expertiza tehnică și proiect de structură pentru consolidarea porticului bisericii (releveul și proiectul de arhitectură sunt deja realizate de specialiștii ARA). Dacă doriți să oferiți astfel de servicii, vă rugăm să ne contactați!

site

Donații în bani. Pentru acest debut de campanie beneficiem de sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național. Finanțarea vizează reactivarea unor meșteșuguri locale prin implicarea activă a celor care încă le mai practică sau a celor care doresc să le dobândească. În cadrul programului se vor desfășura în paralel cu lucrările propriu-zise 5 ateliere de restaurare la care vor participa meșteri locali sau meșteri specializați în realizarea șindrilei, în lucrări de dulgherie, în zidării și tencuieli cu mortar de var, în zidării seci (mauri) sau în lucrări de tâmplărie. Programarea atelierelor se va realiza în prima etapă a proiectului în funcție de nevoile de intervenție de urgență pentru o parte dintre construcții, materialele și donațiile existente în acel moment pentru fiecare casă în parte.

O parte dintre lucrările propuse pentru cele 4 case vor beneficia de rezultatele acestor ateliere. Pentru restul lucrărilor este necesară contribuția dumneavoastră! Dacă doriți să sprijiniți activitățile și lucrările pe care le desfășurăm o puteți face prin sistem PayPal sau direct în cont, prin transfer bancar.

Vă mulțumim pentru sprijin!

***

Rapoartele financiare ale Campaniei 2012 sunt accesibile pe site-ul nostrul. Pentru a le consulta vă rugăm să accesați linkurile de mai jos, aferente fiecărei case în parte:
Casă tradiţională (sec. XIX) Ţarina, Roşia Montană, nr. 1248
Casa parohială unitariană (sec. XVIII, 1933) Roşia Montană nr. 391
Biserica unitariană (1796) Roşia Montană nr. 530
Casă din Piaţa centrală (1939), Roşia Montană nr. 321

Cum mă implic?