Adoptă o Casă 2018 – la final de an
2018 a fost un an premieră pentru programul Adoptă o Casă. A fost anul în care am pornit la drum fără să avem o finanțare certă. Am demarat înscrierile pentru voluntari foarte târziu, neștiind care vor fi resursele pe care le vom putea aloca pentru desfășurarea atelierelor de restaurare. Am avut însă încredere în prietenii patrimoniului, ai Roșiei Montane, în energia voluntarilor și în generozitatea donatorilor. Împreună, cu bune cu rele, am încheiat un an plin de activități la Roșia Montană și ne pregătim intens pentru campania de anul viitor.
_____________________
Pe scurt, despre lucrările pe care am reușit să le ducem anul acesta la bun sfârșit:
La Casa parohială unitariană ne-am concentrat asupra lucrărilor necesare pentru amenajarea podului, unde ne-am propus la începutul campaniei 2018 să introducem instalațiile necesare (termice, sanitare, electrice), să îl finisăm și să îl mobilăm pentru a putea fi utilizat cât mai curând pentru găzduirea voluntarilor. Din cauza lipsei fondurilor necesare, operațiunile și achiziționarea materialelor costisitoare au fost amânate (centrală termică, mobilier, calorifere). Am reușit însă să procurăm materialele necesare pentru finisarea podului (scândură, termoizolație, ferestre și uși) și să și avansăm considerabil cu aceste activități: podul este complet izolat, lambriurile de lemn sunt montate în proporție de 75%, dușumelele în proporție de 30%, iar instalați electrică este finalizată. Deși nu au fost colectate fonduri pentru mobilierul necesar, au fost achiziționate 10 saltele.
La Biserica Unitariană am lucrat în acest an pe două fronturi: porticul bisericii și turnul bisericii. Pentru lucrările de urgență necesare pentru stabilizarea porticului care aluneca progresiv la vale am obținut autorizație de construcție la mijlocul lunii august a anului trecut, iar în luna următoare am reușit să realizăm lucrările speciale de subfundare și legare a zidurilor porticului cu centuri metalice. În acest an am continuat cu înlocuirea învelitorii degradate din tablă cu o învelitoare tradițională, din șindrilă, alături de meșterii șindrilari din localitatea Horea. Odată cu stabilizarea structurii am intervenit și la nivelul zidăriei deteriorate și au fost consolidate, completate, rerostuite și tencuite zonele puternic afectate de dislocări. Putem afirma că am finalizat 100% activitățile pe care ni le-am propus pentru acest punct, ba chiar am avansat mult față de ce ne imaginam la început de campanie că vom putea realiza.
În cazul turnului bisericii am fost confruntați cu o situație pe cât de inedită, pe atât de fericită: unul dintre localnicii cu care colaborăm, Adrian Petri, proprietarul Casei Petri din Roșia Montană (un mic hostel care funcționează într-una dintre clădirile incluse în programul nostru), ne-a propus să ne implicăm împreună într-un mic proiect cu efecte imediate și de impact pentru cei angajați în activități turistice: amenajarea cu minime intervenții a interiorul turnului în scopul includerii acestuia în programul tururilor ghidate oferite de localnici. Zis și făcut: scândura necesară pentru refacerea podelelor a fost achiziționată de Adrian, noi am contribuit cu o parte din instalațiile electrice, corpuri de iluminat, materialele expoziționale, recondiționarea obloanelor existente și reconstituirea celor dispărute, multă energie și chef de muncă, împărțite frățește între voluntari și inițiatorul proiectului. Micul proiect, complet neprevăzut la începutul campaniei (și din punct de vedere al bugetului, dar și al timpului și materialelor) s-a finalizat cu succes, iar rezultatul se poate vedea în clipul de mai jos:
Turnul Bisericii Unitariene a fost inaugurat chiar în timpul Zilelor Patrimoniului, un eveniment pe care îl organizăm în fiecare an la mijloc de august aici, la Roșia, alături de partenerii noștri, Prietenii Roșiei Montane. S-au întâmplat, în ciuda fondurilor mici, o serie de lucruri extraordinare:
– am avut cea mai faină selecție de filme documentare de până acum, pusă la dispoziție de prietenii de la Culese din Balkani:
– 6 tururi ghidate, dintre care unul în premieră (turul arheologic) – alături de Prietenii Roșiei Montane și invitații lor;
– ateliere tematice și demonstrative alături de localnici și specialiști de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Poate cea mai spectaculoasă dintre aceste activități a fost atelierul de tăblițe cerate, la care, pe lângă informațiile prețioase primite direct de la specialiști, am avut ocazia să meșterim împreună la tăblițe cerate, după tehnica romană. O activitate care a antrenat atât publicul tânăr dar și părinții și bunicii care au luat parte la eveniment:
– două recitaluri extraordinare, găzduite în Biserica Unitariană: inegalabila Maria Răducanu, o veche și dragă prietenă a Roșiei Montane, și Corul Sound, o prezență de o energie aparte:
– Tot împreună cu partenerii de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, am organizat pentru Zilele Patrimoniului un pre-event de promovare, la Cluj: o expoziție aparte, găzduită de MNIT – O tăbliță cerată descoperită la Roșia Montană, într-o expunere special gândită pentru un exponat atât de special, totul finalizat la timp cu ajutorul acelorași voluntari inimoși:
Ca în fiecare an, toți invitații sosiți la Zilele Patrimoniului au participat pro-bono, toată organizarea s-a desfășurat în regim de voluntariat, iar activitățile au avut intrare liberă.
Pe lângă evenimente de promovare a patrimoniului local, dar și a celui național, pe lângă munca pe șantierele deschise în acest an, am început să documentăm o nouă intrare în program: o casă din piața centrală, la al cărei releveu am lucrat din timpul verii. Urmează studiile de specialitate (studiu istoric, expertiză tehnică, studiu geotehnic etc.) necesare obținerii autorizațiilor și demararea lucrărilor. Pe lângă această nouă intrare în program, mai avem în pregătire câteva acțiuni pe care le vom anunța în momentul concretizării.
____________________
Trebuie să recunoaștem însă că 2018 a însemnat o campanie pe care am demarat-o cu sufletul și energia la pământ. Începutul lui iunie a adus vestea că Statul Român nu doar că nu pune patrimoniul și Roșia Montană pe lista sa de priorități, dar face tot ce îi stă în putință să împiedice orice acțiune de promovare, de recunoaștere, de implicare instituțională, structurată, în acest loc de valoare universală indiscutabilă. Statul Român a cerut returnarea dosarului de nominalizare la UNESCO. Discuțiile se amână după finalizarea arbitrajului internațional, ceea ce pentru un patrimoniu și o comunitate atât de fragilă cum este cea de la Roșia Montană înseamnă încă o condamnare, dintr-un lung șir.
2018 a fost anul în care trebuia neapărat să continuăm, în ciuda fondurilor inexistente. Și am reușit să facem asta datorită celor care au înțeles repede cât de necesare sunt acțiunile de acest gen într-un loc înzestrat cu un patrimoniu de o asemenea valoare, mai ales în acest an special. Donatorii și voluntarii care ne-au sprijinit în acest an au salvat nu doar o campanie de lucrări de conservare, dar au și redat speranța localnicilor că acest loc nu va fi abandonat de cei care îl prețuiesc.
Le mulțumim așadar celor 35 de donatori care au contribuit financiar sau prin donații de materiale sau unelte la finalizarea activităților din acest an. Le mulțumim celor 30 de voluntari care au măsurat, desenat, meșterit și obosit alături de noi. Le suntem recunoscători localnicilor care an de an ne primesc acasă, la Roșia Montană.
Le mulțumim de pe acum tuturor celor care doresc să rămână alături de noi și în 2019 și să sprijine acțiunile viitoare. Contribuțiile se pot face prin transfer bancar în contul Asociaţiei ARA [ Arhitectură. Restaurare. Arheologie ], Cod de Înregistrare Fiscală (CIF):18876357, Cont: RO37 RNCB 0484 1592 1710 0001 deschis la BCR, sucursala Romană.
Sau prin PayPal:
Ne pregătim deja pentru 2019!
Avem planuri mari și îndrăznim să credem că le vom finaliza cu brio. Programul Adoptă o Casă se află într-o etapă importantă, după cei 7 ani de activități, ne apropiem de finalizarea mai multor clădiri și ne aventurăm către o nouă serie de case pe care dorim să le includem în program. Cererea din partea voluntarilor rămâne constantă, de la an la an, iar necesitățile urgente ale sitului sunt imense (în lipsa oricărei intervenții din partea statului și a degradării accelerate la care sunt supuse clădirile). Ne dorim să ținem pasul cu interesul acordat programului nostru și să putem interveni pe cât mai multe dintre aceste clădiri, acolo unde avem acces și o bună coordonare cu comunitatea locală. Concret – clădirile cu care dorim să continuăm sunt imobile cheie în cadrul comunității și satului, fiind atât amplasate în locuri vizibile (deci restaurarea lor va avea impact asupra locuitorilor dar și turiștilor) și reprezintă construcții unde se desfășoară activități importante pentru comunitate (întreprinderi sociale, activități destinate comunității tinere din Roșia Montană, clădiri cu vocație publică etc). Credem cu tărie că este important, esențial chiar, în acești ani să fim prezenți cu asistența, sprijin concret și intervenție rapidă acolo unde comunitatea și patrimoniul o cer.
Ca și până acum, vom documenta pas cu pas fiecare dintre intervențiile și acțiunile pe care le derulăm în comunitatea din Roșia Montană. Ne găsiți pe Facebook și aici, pe site.
Un an nou cu bine, tuturor!
Echipa Adoptă o Casă
Ioana, Claudia, Virgil și Sorana