Cazul Roşia Montană: protecţie şi nu distrugere (John Akeroyd, Andrew Jones, trad. Dan Mercea)

10294242_739347806109085_115287755244448602_n

Vă invităm să parcurgeţi studiul lui John Akeroyd – The botanical and anthropogenic landscape of Roşia Montană (Apuseni Mountains, Romania), publicat în Roşia Montană in Universal History  [Lucările Conferinţei Internaţionale „Roşia Montană in Universal History”, Academia Română, Universitatea Babeş-Bolyai, Icomos România], Cluj, 2011.

Studiul este un contra-raport realizat în anul 2006 de specialişti independenţi în biologie, managementul habitatului şi cultivarea pământului ca urmare a „calificării” ariei vizate de proiectul minier ca fiind lipsită de inters major pentru biodiversitate.

Reproducem un citat din această lucrare care descrie zona Roşiei Montane ca una unică în zonă şi în întreaga lume:

„Plante rare, animale şi habitate, moduri de viaţă rurale dispărute, patrimoniul arhitectural, precum şi industrial arheologic, dar şi minerale rare vor fi rase de pe faţa pământului pentru totdeauna (dacă proiectul minier va porni – S.N.). În privinţa beneficiilor locale, conservarea cu sensibilitate a zonei este mult mai probabil să asigure viitorul economic pe termen lung al regiunii prin dezvoltare rurală durabilă, inclusiv agro-turism.

O soluție mai bună decât aceea a distrugerii Roșiei Montane ar fi aceea ca satul și zona care îl încojoară să fie prezentate UNESCO pentru a fi incluse pe lista World Heritage Sites (Patrimoniului Mondial), fapt ce ar aduce beneficii comunitătii locale rezultate din conversarea peisajului. În opinia noastră această zonă se ridică la nivelul de importanță pe care îl presupune această listă și deplângem orice plan de distrugere a unui astfel de patrimoniu natural și uman.”

Studiul complet AICI.

Foto – Flaviu Vălean

Cum mă implic?