Zilele Patrimoniului la Roșia Montană / 15-19 august 2018
Roșia Montană nu este doar un mic sat din Apuseni, ci și „cel mai semnificativ, extins şi divers tehnic complex de mine de aur romane descoperit până în prezent în lume”. Nu o spunem doar noi, dar și evaluatorii UNESCO!
În acest loc unic ne întâlnim, an de an, la mijlocul lunii august, pentru a ne bucura de natură și patrimoniu, la Zilele Patrimoniului la Roșia Montană, eveniment ajuns la a treia ediție.
PROGRAMUL COMPLET: AICI.
Ce am pregătit în acest an:
► 🚵 TURURI GHIDATE
Prietenii Roșiei Montane au pregătit tururi ghidate zilnice, așa cum fac de opt ani, prin care vă prezintă atracțiile zonei: Turul Satului, Turul Istoric, Turul Monumentelor Naturii, Turul Panoramic, Turul Bisericilor, Turul Fotografic plus câteva trasee surpriză 😉
► 🎥 PROIECȚII DE FILME / DOCUMENTARE
Proiecțiile de filme și documentare ne sunt recomandate și puse la dispoziție prin bunăvoința prietenilor de la Culese din Balkani. Lista documentarelor va fi disponibilă în curând.
► 🎻 EVENIMENTE SPECIAL
CONCERT MARIA RĂDUCANU / Maria Răducanu revine la Roșia Montană, de data aceasta pentru a concerta în premieră în Biserica Unitariană.
>> plus câteva surprize, pe care le vom anunța pe parcurs 😉
► 🔎 ATELIERE PENTRU COPII ȘI ADULȚI
>> CARE E TREABA CU TĂBLIȚELE CERATE / în parteneriat cu Muzeul Național de istorie a Transilvaniei. Aflăm direct de la specialiști cum scriau romanii, pe ce fel de materiale, ce erau tăblițele cerate și la ce foloseau ele. Vom încerca să confecționăm împreună o astfel de tăbliță cerată 🙂 Atelierul este recomandat copiilor și părinților.
>> ATELIER DE ALBINĂRIT / Cum se construiește un stup? Cum se comunică cu albinele? Cum se face mierea? Vă invităm să aflați împreună cu noi în satul Corna de la un localnic gospodar ce își dezvoltă mica afacere de zece ani 🐝 🐝 🐝
>> ATELIER DE TEHNICI TRADIȚIONALE DE CONSTRUCȚIE / cum pregătim și aplicăm tencuielile pe bază de var și nisip, cum prelucrăm lemnul.
>> CERCETAȘII din ROȘIA MONTANĂ / Treasure Hunt / Descoperim comorile Roșiei Montane! – activitate destinată copiilor.
► ⏲ EXPOZIȚII
1. Oamenii Patrimoniului / ARCHE – expoziție și dezbatere.
2. Istoria Roșiei Montane surprinsă în fotografii / material inedit – arhivă particulară / dezbatere despre dezvoltare locală prin turism.
3. Memoria Obiectelor / expoziție permanentă.
► 🔥 POVESTIRI ÎN JURUL FOCULUI
După lăsarea serii vă așteptăm la focul de tabără să aflăm legendele, miturile și povestirile Roșiei Montane direct de la roșieni.
Spunem azi, mai răspicat ca niciodată, că Roșia Montană are nevoie de protecție, de recunoaștere și de măsuri de intervenție rapide pentru ca toate aceste lucruri, locuri și valori să nu se piardă. Până când Statul Român se va decide să își asume responsabilitățile pe care le are față de acest loc și comunitatea lui, noi, cetățenii, vom face tot ce putem pentru a prezerva patrimoniul, promova turismul sustenabil și încuraja dezvoltarea durabilă a Roșiei Montane. În această suită de acțiuni se înscrie și evenimentul la care vă așteptăm să luați parte între 15-19 august, să descoperiți și redescoperiți Roșia Montană.
PROGRAMUL DETALIAT disponibil AICI.
► ► ► Toate evenimentele derulate în acest an prin Programul Adoptă o Casă se desfășoară sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural #EuropeForCulture
* Toate evenimentele sunt organizate în regim de voluntariat, iar invitații speciali participă pro-bono.
Intrarea la toate activitățile este liberă.
** Dacă doriți să sprijiniți acestui eveniment printr-o donație, o puteți face în contul Asociaţiei ARA [ Arhitectură. Restaurare. Arheologie], deschis la BCR, sucursala Romană: RO37 RNCB 0484 1592 1710 0001
► Organizatori:
Asociația ARA / Adoptă o Casă la Roşia Montană / www.adoptaocasa.ro
Prietenii Roșiei Montane / https://prieteniirosieimontane.ro/
► Parteneri:
Asociația ARCHÉ / https://www.arche.ro/
Casa Petri Rosia Montana / http://www.casapetrirosiamontana.ro/
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei / http://www.mnit.ro/
Culese din Balkani – Festival internațional de film antropologic / http://culesedinbalkani.ro/
Cercetașii din Roșia Montană / http://www.cercetasirosiamontana.ro/