A 6-a campanie Adoptă o Casă la Roșia Montană – la final

Am ajuns la finalul campaniei cu numărul 6!

Peste 60 voluntari au sosit în această vară la Roșia Montană pentru a lua parte la activitățile de restaurare sau la cursul de interpretare a patrimoniului organizate în cadrul programului Adoptă o Casă la Roșia Montană. Alte câteva sute de vizitatori ne-au trecut pragul cu ocazia Zilelor Patrimoniului la mijlocul lunii august și anul acesta.

6 clădiri au făcut obiectul lucrărilor din 2017, clădiri în diferite stadii de intervenție, la care au lucrat peste 50 de voluntari. O parte dintre aceștia ne-au făcut bucuria să se alăture activităților noastre și dincolo de limitele perioadei pentru care s-au înscris și să ne fie alături chiar și la realizarea anumitor activități pentru care inițial nu solicitasem ajutor (organizarea Zilelor Patrimoniului sau finalizarea lucrărilor la porticul bisericii unitariene, în septembrie și octombrie).

Ei sunt vinovații! Trebuie să-i facem celebri 😀
Participanții primei serii Adoptă o Casă la Roşia Montană de anul…

Posted by Adoptă o Casă la Roşia Montană on Sunday, 16 July 2017

Casa din Piața centrală a primit 3 vitrine noi în care acum sunt expuse materiale de informare necesare vizitatorilor, o mică expoziție-teaser dedicată expozițiilor găzduite în casa parohială. Cele 3 vitrine au fost finalizate în perioada premergătoare Zilelor Patrimoniului.

Casa parohială unitariană este acum gata: spațiile de la nivelul pivniței găzduiesc o expoziție dedicată generic patrimoniului Roșiei Montane și acțiunilor de salvare și documentare realizate aici de Asociația ARA de-a lungul anilor. Aceste spații sunt parte a centrului de documentare care va putea funcționa aici, destinat informării publicului și interacțiunii cu turiștii interesați de istoria și moștenirea culturală a Roșiei Montane.

La nivelul parterului funcționează alte două expoziții interactive:
Memoria Obiectelor este o expoziție-experiment, o instalație alcătuită din obiecte recuperate sau donate de localnicii din Roșia Montană. Fiecare dintre aceste mărturii este însoțită de câte o poveste – colaje audio/video care îi surprind pe localnicii Roșiei Montane spunând povestea acestor obiecte, transmisă astfel direct vizitatorilor.
Sala Hărților găzduiește câteva momente din istoria Roșiei Montante, surprinse de documentele cartografice. Acestea spun în detaliu povestea unui peisaj cultural, natural și urban, transformat de 2000 de ani de acțiune antropică ce a avut la baza mineritul, îndeletnicirea tradițională a moților. Două milenii la rând, generații după generații, au modelat și au lăsat urme. Sala Hărților te invită să descoperi Roșia și să îi permiți să lase, la rândul ei, urme asupra ta. Pe o hartă recentă te invităm să îi scriem istoria mai departe, din gândurile și impresiile fiecăruia dintre noi.

O zi cu totul speciala pentru noi. Multumim tuturor voluntarilor care au depus efort si muuuult suflet in acest loc. 🙂

Posted by Adoptă o Casă la Roşia Montană on Monday, 14 August 2017

Pe lângă spațiile deschise publicului larg, a fost finalizată și bucătăria (s-au realizat pardoseala de cărămidă, zugrăvelile, termoizolația și finisajele podului). Astfel, începând cu anul viitor, Casa Parohială poate găzdui fără dificultăți activitățile curente ale Centrului de interpretare a patrimoniului. Toate expozițiile sunt accesibile încă de acum publicului larg.

Casa din Țarina funcționează deja ca sediu al Asociației Alburnus Maior, urmând ca pe timpul perioadei de vară să găzduiască în continuare voluntarii Adoptă o Casă. În acest an s-au finalizat lucrările de termoizolare, dotare și finisare a bucătăriei și celor două băi. De asemenea s-au încheiat și lucrările la nivelul pivniței ”cu jomp” unde este amenajat un spațiu care ilustrează cum funcționa o astfel de pivniță tradițională, s-au definitivat instalația electrică dar și împrejmuirea proprietății cu gard și poartă.

La Casa minerească din Brazi s-au realizat anul acesta lucrări generale de mentenanță, rostuieli, dar și instalația electrică. La Casa Petri s-au derulat activități în cadrul cursului de interpretare a patrimoniului, prin care s-au detaliat necesarul de lucrări pentru campaniile viitoare.

Pentru 6 dintre cele 10 clădiri incluse în program, au fost instalate anul acesta panouri de informare cu detalii despre programul Adoptă o Casă și contextul în care el a apărut, precum și o sinteză a lucrărilor prevăzute pentru fiecare dintre imobile.


Această campanie a putut atinge aceste rezultate prin eforturile și contribuția voluntarilor care au pus suflet și energie în lucrările derulate în acest an.

***

Le mulțumim pentru sprijin și implicare: Asociației Studenților la Construcții din București, Cărturești și Lays prin programul Cultura Zâmbește, Romstal, firmei Cella Cosimex, tuturor voluntarilor și donatorilor care ne-au fost alături în acest an.

Programul Adoptă o Casă este inițiat de asociațiile ALBURNUS MAIOR și ARA, cu sprijin din partea Uniunii Arhitecților din România, a Ordinului Arhitecților din România și a Administrației Fondului Cultural Național.

www.adoptaocasa.ro

Cum mă implic?