Despre mediu și patrimoniu – la Roșia Montană, alături de Asociația 37

Roșia Montană are un potențial imens de dezvoltare responsabilă, dar acest potențial poate fi atins doar cu implicarea pe termen lung a tuturor generațiilor care beneficiază și au responsabilitatea gestionării acestui sit. O dezvoltare responsabilă nu este dezlegată de problematica de mediu, ba chiar trebuie să o aibă în vedere în toți pașii care se iau în acest scop, iar generațiile viitorului trebuie să află, de timpuriu, nu doar care sunt problemele dar și care este rolul lor în creionarea soluțiilor.

Așa se face că în acest an, beneficiind de deschiderea manifestată de Școala Gimnazială Simion Balint din Roșia Montană și de a partenerilor de nădejde, Asociația 37 implementează la Roșia Montană proiectul „Ape curate la Roșia Montană”: Împreună cu membrii comunității locale, copii, părinți, profesori, autorități, Asociația 37, Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial, Asociația InfomART și Asociația SNK își propun să găsească soluții la îndemână pentru problemele de mediu locale. Pe parcursul a 11 luni, proiectul „Ape curate în Roșia Montană” prilejuiește o serie de activități educaționale, acțiuni de colectare a deșeurilor de plastic abandonate în natură și evenimente artistice în comunitate.

În fapt, acest proiect este o mare, mare bucurie!
Noi, echipa Adoptă o Casă am avut ocazia să luăm parte, ca gazde, colaboratori, participanți, la un exercițiu fantastic de responsabilizare prin joc, prin creativitate, prin ateliere care au dus cei mai tineri membrii ai comunității noastre cu gândul și fapta pe tărâmuri mai puin umblate sau traduse pe limbajul lor. Unul dintre aceste universuri a fost cel al patrimoniului, analizat în lung, în lat și în detaliu în cadrul eco-taberelor Ecologos, dar și în cadrul atelierelor de scriere creativă sau muzicale. Am avut imensa bucurie să fim parte a acestor ateliere, și, mai mult de atât, am avut satisfacția de a vedea informații pe care ne străduim să le colectăm și publicăm deja de mai bine de 15 ani traduse în sfârșit pe înțelesul celor mici. Despre elementele constructive ale unei clădiri tradiționale, despre vechimea unei case, despre legende și tradiții, despre cum le spunem povestea, despre antichitate și urmele ei, despre ce ne vorbește fiecare dintre ele, despre vulnerabilități, despre patrimoniu nu doar la trecut dar și la viitor – au fost idei care ne-au rămas în suflet, idei pentru care rămânem recunoscători tuturor celor care au ales Roșia Montană ca destinație pentru acest proiect fantastic.

Ne-am bucurat să vedem spații pe care le-am realizat, restaurat sau documentat în cadrul programului Adoptă o Casă cum devin prilej sau gazde pentru activitățile micilor exploratori: Lapidarium-ul Muzeului Mineritului, Pivnița Casei Parohiale Unitariene, punctul de belvedere de pe Văidoaia, Casa parohială greco-catolică, Fierăria călătoare etc. Aceste satisfacții sunt de fapt rezultatele indirecte ale unui efort constant pe care organizația noastră îl depune și care se văd, în timp, decantându-se în moduri care ne bucură și ne surprind în egală măsură.

Lăsăm mai jos căteva imagini, doar câteva dintre miile de momente care ar fi meritat tot atâtea mărturii.
Mulțumim Luiza Zamora, Anastasia Staicu, Gabriela Coproș și tuturor celor care au crezut în proiectul vostru!

Cum mă implic?