CAMPANIA 2019

Dragi prieteni,
Pentru cel de-al 8-lea an consecutiv, demarăm procedura de înscriere destinată voluntarilor care doresc să ia parte în acest an la activitățile din cadrul proiectului Adoptă o Casă la Roșia Montană.

Am pregătit pentru 2019 cinci serii de voluntari: patru sunt serii curente (de două săptămâni, cu activități practice și componentă teoretică în cadrul Școlii de Vară ARA) și o serie (de o săptămână) pentru organizarea spațiilor și evenimentelor din cadrul Zilelor Patrimoniului (eveniment ce se va desfășura între 15 și 18 august), serie la care sunt invitați să se înscrie voluntari care au mai participat la programul nostru sau care se înscriu în acest an și la una dintre cele 4 serii curente.

_________________________________

UPDATE: toate locurile au fost ocupate!

[ OCUPAT ] SERIA 1 ▸ 1 – 13 iulie (2 săptămâni) – 20 de locuri.
[ OCUPAT ] SERIA 215 – 27 iulie (2 săptămâni) – 20 de locuri.
[ OCUPAT ] SERIA 329 iulie  – 10 august (2 săptămâni) – 20 de locuri.
[ OCUPAT ] SERIA 412  – 18 august (o săptămână de pregătire a Zilelor Patrimoniului) – 10 locuri.
[ OCUPAT ] SERIA 519 – 31 august (2 săptămâni) – 20 de locuri.

 

Precizări: Participarea este voluntară iar înscrierea prin formular reprezintă angajamentul dvs. ferm că veți lua parte în perioada bifată la activitățile noastre derulate în Roșia Montană și acceptul dvs. ca datele de contact furnizate să fie folosite în scopul comunicării aferente participării. la activități.

Voluntarii selectați vor fi notificați prin e-mail sau telefon la cel mult 3 zile după expirarea perioadei de înscriere, prilej cu care vor fi oferite toate informațiile detaliate legate de acces, program zilnic etc. Cazarea și masa sunt asigurate de organizatori în spațiile amenajate împreună cu voluntarii programului în campaniile anterioare (mansarda și anexa casei parohiale unitariene); la cerere, vă putem pune în legătură cu localnici care închiriază spații de cazare.

Transportul este suportat de participanți.

Nu există taxă de participare.

Notă: Numărul locurilor disponibile este determinat direct de natura și amploarea activităților programate. Modificarea opțiunii dvs. legate de participare după încheierea înscrierilor va influența direct activitățile și lucrările propuse, ocuparea locului de către un alt voluntar fiind imposibil de implementat în termen scurt din rațiuni administrative.


Vă mulțumim pentru înțelegere, pentru interes și vă așteptăm!

 

Pentru această campanie avem planuri mari, pe care le vom putea pune în aplicare grație implicării voluntarilor dar și sprijinului financiar venit din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) și a Ordinului Arhitecților din România (OAR). Cele două finanțări vor acoperi o parte din activitățile deja consacrate ale programului nostru, cu câteva elemente de noutate față de anii trecuți:

►   vom putea interveni în acest an simultan în cel puțin 5 puncte de lucru, etapizarea lucrărilor și amploarea intervențiilor urmând să fie detaliate pe parcurs, în funcție de rapiditatea cu care vom putea avansa. Vom avea în această campanie toată gama de lucrări tradiționale: zidării cu mortare de var, tencuieli tradiționale, dulgherie, tâmplărie, amenajări etc.

►  după o pauză de câțiva ani, în această campanie revin Școlile de Vară ARA, componenta teoretică a programului nostru, prin care vom organiza activități teoretice (cursuri și prelegeri), activități practice de documentare, activități de redactare și prezentare a informațiilor colectate. Cursurile teoretice și prelegerile vor viza atât patrimoniul construit de la Roșia Montană și importantă lui, modalități de intervenție și restaurare cu mijloace tradiționale, dar și teme generale legate de patrimoniu, conservare, istorie, arheologie sau alte domenii conexe. Ne vor fi alături specialiști în cercetare de arhitectură antică, cercetare arhitectură tradițională, arheologi, restauratori component artistice – membri ARA sau parteneri.
Rezultatele directe ale Școlii de Vară din acest an se vor concretiza prin tipărirea Ghidului de intervenție în situl istoric Roșia Montană care va evidenția pentru publicul larg (în principal localnici) valorile istorice ale patrimoniului în paralel cu prezentarea tipurilor de transformări care au potențialul de alterare a resurselor culturale.

►   Zilele Patrimoniului, eveniment ajuns la a 4-a ediție, se va desfășura ca în fiecare an la mijlocul lunii august (15-18 august) și se adresează nu doar tinerilor specialiști interesați de locul sau tema programului nostru, dar și publicului larg dornic să descopere Roșia Montană. Fie că veniți însoțiți de prieteni sau familie, sigur veți găsi activități care să fie pe gustul vostru: tururi ghidate, proiecții de filme documentare, activități dedicate celor mici, ateliere tematice, activități artistice, expoziții. Toate activitățile sunt cu intrare liberă iar invitații și partenerii contribuie, ca în fiecare an, pro-bono.

Ne sunt alături și în acest an Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Astra, Cercetașii din Roșia Montană, Europa Nostra, Parohia Unitariană din Roșia Montană, Festivalul de film documentar antropologic Culese din Balkani, meșteri locali, localnici și prieteni ai Roșiei Montane.

_________________________________

Pe lângă sprijinul atât de necesar al voluntarilor, pentru derularea în bune condiții a activităților și pentru a duce la bun sfârșit planurile ambițioase din acest an, avem nevoie de ajutor financiar pentru asigurarea sumelor care nu sunt acoperite prin finanțările obținute pentru această campanie: asigurarea întregului necesar de materiale și manoperă oferită de meșterii locali, lucrări și manoperă pentru infrastructura de instalații, masă pentru voluntari și invitați.

Așadar, dacă doriți să contribuiți la activitățile noastre printr-o donație, o puteți face în contul Asociaţiei ARA [Arhitectură. Restaurare. Arheologie], deschis la BCR, sucursala Romană: RO37RNCB0484159217100001
sau prin PayPal:

***

Adoptă o Casă la Roșia Montană este un program derulat de Asociația ARA (Arhitectură. Restaurare. Arheologie) și inițiat în anul 2012 / www.adoptaocasa.ro/despre-program

________________________________________

Programul Adoptă o Casă se derulează în acest an cu sprijin financiar oferit de Administrația Fondului Cultural Național iar Activitățile Școlii de Vară ARA sunt susținute de Ordinul Arhitecților din România prin finanțare din timbrul arhitecturii.

 

Cum mă implic?