FINALIZAT: Lapidarium-ul Muzelui Întreprinderii Miniere Roșia Montană (design&build).
- UPDATE: intervenția a fost finalizată și inaugurată în prezența comunității!
- Descrierea ansamblului
- Descrierea lucrărilor
- Campanii anterioare
- Galerie foto
1. În campania 2022 au fost finalizate ultimele detalii: acoperișul vede, taluzul înierbat, conservarea finală a pieselor romane și realizarea sistemele de expunere și prezentare – suporți, etichete, materiale grafice; materialele de prezentare au fost deja pregătite în cadrul unui Ghid pentru Lapidarium, publicat de Editura ARA). Detalii aici – raport de activitate 2022.
2. Descrierea ansamblului: Muzeul Mineritului din Roșia Montană este printre puținele obiective care pot oferi informații spectaculoase și necesare turiștilor cu ghidaj de specialitate. Piesa de rezistență a muzeului, galeriile miniere romane, sunt prezentate într-un context muzeal care prilejuiește un parcurs de-a lungul istoriei mineritului de aici, expunând în curtea fostei Întreprinderi Miniere de Stat mai multe piese romane, în majoritate monumente funerare, utilaje industriale de prelucrare a minereului – de la șteampuri de lemn până la cele din perioada industrială, o colecție impresionantă de fotografii documentare și unelte specifice etc.
Lapidarium-ul din cadrul acestui muzeu grupează o colecție importantă, formată din 45 de piese antice romane, stele funerare, altare de cult, fragmente arhitecturale diverse.
3. Descrierea lucrărilor
- Starea de conservare
Sub povara zăpezii, construcția metalică improvizată din curtea Muzeului Mineritului din Roșia Montană care proteja Lapidarium-ul, s-a prăbușit. Zidul de terasare și structura metalică au cedat, punând în pericol piesele romane expuse aici.
- Scopul și anvergura lucrărilor propuse prin Programul Adoptă o Casă
Obiectivul principal al intervenției vizează asigurarea protecției artefactelor litice față de factorii de mediu, prin realizarea unei acoperiri corespunzătoare a zonei Lapidarium-ului. Structura de protecție, realizată din elemente din lemn (grinzi și stâlpi), conectate cu piese metalice, va susține un acoperiș verde, așezat pe un planșeu de lemn. În acest spațiu va fi dezvoltat un scenariu de prezentare și interpretare a patrimoniului expus, prin prezentări grafice ale contextului în care aceste piese au fost descoperite, prezentarea exponatelor prin mijloace convenționale (etichete, descrieri) și digitale (QR-coduri).
- Capitole de lucrări necesare necesare identificate în momentul includerii în Programul Adoptă o Casă
lucrări observații I. Proiect de intervenție 1. proiect arhitectură, amenajare expozițională 2. proiect structură II. Intervenții de urgență 1. sprijiniri structura metalică existentă este instabilă 2. închidere perimetrală piesele litice necesită protecție pănă la realizarea lucrărilor de protejare finale 3. asigurări piese litice – consolidări material, reatașare fragmente, biocidare, hidrofobizare III. Structură de protecție IV. Introducere sisteme expoziționale Panouri de prezentare, etichete, coduri QR
4. Campanii anterioare
▷ Campania 2020: Încă din toamna lui 2020, echipa Adoptă o Casă a făcut o propunere de proiect, au fost făcute lucrări de punere în siguranță a structurii actuale pentru a putea trece iarna în siguranță, a fost achiziționat mare parte din lemnul necesar și au fost colectate o parte din fondurile necesare celor mai urgente lucrări. Au fost curățate și pregătite pentru iarnă piesele romane expuse. Au fost curățate elementele de vegetație care puneau și mai tare în pericol structura. Detalii aici – raport de activitate 2020.
▷ Campania 2021: Cu un efort de mare amploare al celor implicați (voluntati, meșteri, coordonatori, localnici), am reușit într-un termen record (3 luni) să finalizăm cea mai mare parte a lucrărilor, iar pentru cele câteva lucrări nefinalizate am achiziționat materialele necesare (sistemul de acoperiș verde, geogrila de consolidare a taluzului). Astfel, piesele antice, au fost readuse sub construcția de protecție, înainte de venirea iernii. Detalii aici – raport de activitate 2021.
▷ Campania 2022
În această campanie au fost finalizate ultimele detalii: acoperișul vede, taluzul înierbat, conservarea finală a pieselor romane și realizarea sistemele de expunere și prezentare – suporți, etichete, materiale grafice; materialele de prezentare au fost deja pregătite în cadrul unui Ghid pentru Lapidarium, publicat de Editura ARA). Detalii aici – raport de activitate 2022.
***
Update Octombrie 2021: Au trecut aproape 3 luni de când am demontat structura metalică improprie a Lapidarium-ului din Roșia Montană, timp în care s-a lucrat aproape fără oprire, de atâtea ori fără weekend-uri, într-o cursă contra-cronometru cu temperaturile din ce în ce mai reci. Am reușit să ajungem până aici datorită voluntarilor, donatorilor (care au contribuit încă de anul trecut pentru această lucrare, mulțumim fiecăruia!), localnicilor care ne-au sprijinit în multe feluri, înclusiv cu hrana în ultimele 2 luni, (mulțumim Gabi și Sorin! ), colaboratorilor care au contribuit cu studiile necesare și lucrările specializate.
Ce să mai… muncă de echipă, istovitoare dar cu roade!
Mai avem de lucru, acoperișul urmează să primească zilele acestea izolația și probabil în primăvară stratul de vegetal care va integra chiar mai bine construcția în context. Între timp lucrăm și la scenariul de prezentare și interpretare a patrimoniului expus, prin prezentări grafice ale contextului în care aceste piese au fost descoperite, prezentarea exponatelor prin mijloace convenționale (etichete, descrieri) și digitale (QR-coduri). Suntem optimiști, cele 45 de piese antice romane, stele funerare, altare de cult, fragmente arhitecturale diverse își primesc astfel, cu ajutorul vostru, o amenajare pe măsura valorii lor și a sitului din care provin: Alburnus Maior.
Puteți contribui pentru finalizarea lucrărilor prin donații în contul Asociației „ARHITECTURĂ. RESTAURARE. ARHEOLOGIE”, organizatoarea programului Adoptă o Casă la Roșia Montană, prin transfer bancar: (CIF):18876357 // Cont: RO 37RNCB 0484 1592 1710 0001 / Banca: BCR, sucursala Romană,
sau prin PayPal: contact@adoptaocasa.ro
MULȚUMIM!
_________________
Update februarie 2021: în perioada 6 februrie – 6 martie 2021 se derulează o campanie de strângere de fonduri pentru acest obiectiv, campanie inițiată de Prietenii Roșiei Montane și RosiaMontana.Community pentru a marca cei 1890 de atestare documentară a așezării. Fiecare donație primită pentru Lapidarium în contul programului nostru va fi răsplătită cu o serie de premii 🙂 Pe larg despre coordonatele acestei campanii – AICI.
UPDATE: în campania de mai sus s-au strâns 16.022 lei, proveniți din controbuțiile a 61 de donatori. Vă mulțumim!
_______________________________________
CONTRIBUIE ȘI TU!
Puteți sprijini această intervenție prin donații în contul Asociației „ARHITECTURĂ. RESTAURARE. ARHEOLOGIE”, organizatoarea programului Adoptă o Casă la Roșia Montană prin transfer bancar: Cod de Înregistrare Fiscală (CIF):18876357 // Cont: RO 37RNCB 0484 1592 1710 0001 / Banca: BCR, sucursala Romană
Sau prin PayPal: contact@adoptaocasa.ro