Un element valoros pentru fenomenul arhitectural de la Roşia Montană, regăsit şi la această casă, este „expunerea” în faţadele dinspre stradă ale clădirilor a unor blocuri din piatră: stele funerare, inscripţii, altare de cult, fragmente arhitecturale. Aceste piese erau recuperate din construcţii sau amenajări romane.
În 1939, la construirea casei, în faţada dinspre Piaţă este zidită o spolie romană care fusese descoperită în zona Ţarina – un altar votiv cu inscripţie: Apollini / Aug(usto) sac(rum) / Panes N /[o]-setis / v(otum) s(olvit) l(ibens) m(erito) [1]
Această era o închinare zeului Apollo Augustul făcută de către ilirul Panes, (fiul) lui Noset –, mărturie a supravieţuirii până în perioadă interbelică a acestui mod special de proiectare în prezent a trecutului. Un al doilea fragment epigraf roman – o lespede votivă cu inscripţia Dassius [______] / Deanae [______] / et conle [______] – se găsea încastrat în pavajul curţii, ilustrând un alt mod, pur funcţional, de reutilizare a materialului litic roman.
Astfel de exemple subzistă încă la mai multe case din zona centrală a Roşiei Montane (ex. casele 342, 391, 409).
Ceea ce este expus azi în fațada casei este o copie realizată în 2014 prin programul Adoptă o Casă.
Mai multe detalii despre casa din Piața Centrală nr. 321 găsiți aici.