Casa din Țarina – casa voluntarilor

 

DSCF094301Fiecare clădire din programul Adoptă o Casă la Roșia Montană are povestea ei. În fiecare dintre aceste proiecte zeci de voluntari și-au pus imaginația la lucru, dar, mai presus de orice, au pus multă muncă și speranță. Cu fiecare piatră repusă la temelia unei case din Roșia Montană, voluntarii au făcut un pas esențial spre recuperarea Roșiei Montane și a patrimoniului ei.

Casa din Țarina era o clădire la margine de drum, nefolosită de mai bine de zece ani. Acoperișul era distrus, parte a demisolului prăbușită, la fel și bolta iar întreaga structură, puternic înclinată, risca să cedeze.

DSCF0940

Această proprietate nu e de vânzare” – este mesajul pe care proprietari de case din Roșia Montană l-au afișat pe casele lor în semn de rezistență la planurile unei companii miniere de a transforma satul lor în cea mai mare exploatare cu cianuri din Europa. Casele au rămas la locul lor, așteptând mainile ce urmau să le repună pe temelii.

În 2011, prin demararea programului nostru de restaurare, Casa din Țarina a primit ajutoarele salvatoare: zeci de voluntari, sosiți din toate părțile lumii, au făcut ceea ce părea imposibil: au reușit să oprească degradarea, au repus-o cu mari eforturi pe locul din care aluneca an de an, i-au refăcut zidăria la demisol și inchiderile de lemn la etaj, au refăcut plafoanele și învelitoarea din șindrilă.

Tot ceea ce aceste mâini harnice au reușit să facă s-a concretizat prin mobilizarea acestor oameni minunați dar și a donațiilor individuale ale celor care, neputând ajunge la Roșia să ajute efectiv la recuperarea caselor, au contribuit prin mici sume de bani sau materiale.

Casa se află acum într-o etapa avansată a lucrărilor. Încă de la bun început scopul acestei acțiuni de recuperare a fost acela de a reutiliza clădirea tocmai pentru găzduirea voluntarilor care în anii ce urmează vor continua lucrările și la alte case din sat. Până acum găzduirea lor s-a putut asigura doar la cort, în curțile localnicilor și credem că, pentru efortul fantastic pe care acești oameni l-au făcut an de an, Roșia Montană trebuie să le ofere o casă a lor: casa voluntarilor.

screen(6)Pentru finalizarea casei voluntarilor mai avem nevoie de: termoizolație, folie de protecție/difuzie, tablouri de siguranțe electrice, doze, cabluri de curent, prize, întrerupătoare, becuri, plafoniere, dotări pentru bucătărie (chiuvetă, aragaz etc.), branșamente și obiecte sanitare pentru cele două băi, boiler electric.

Pentru asta, facem apel la cei care pot sprijini finalizarea acestui frumos proiect: orice donațíe în bani sau în natură va fi foarte apreciată de voluntarii noștri.

10380283_574948072618238_6996786185266604610_nÎn lunile iulie-septembrie așteptăm serii noi de voluntari la Roșia Montană. Ne-ar bucura foarte tare să îi putem găzdui în casa pe care alți voluntari ca ei au repus-o pe fundații, unde să poată dormi, să își pregătească hrana și să petreacă momentele de odihnă bine meritate de la finalul fiecărei zile de muncă pe șantierele Adoptă o Casă.

Pentru mai multe detalii vă rugăm să vizitați site-ul programului Adoptă o Casă și să ne contactați:
www.adoptaocasa.ro
contact@adoptaocasa.ro

————

Adoptă o Casă la Roşia Montană este un program de salvare a patrimoniului cultural şi a comunităţii tradiţionale de la Roşia Montană şi din satele învecinate. Programul este iniţiat de Alburnus Maior, asociaţia locală dedicată protejării drepturilor membrilor comunităţii de la Roşia Montană, în parteneriat cu ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie, asociaţie activă în domeniul cercetării, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural în beneficiul comunităţilor şi al societăţii.

Programul stabileşte o conexiune între proprietarii locali ai clădirilor istorice care doresc să trăiască în continuare în zona Roşiei Montane şi persoane sau organizaţii care doresc să contribuie prin donaţii sau voluntariat la protejarea, cunoaştera şi recunoaşterea patrimoniului cultural al zonei. Fac obiectul acestui proiect locuinţele miniere vernaculare, bisericile sau edificiile publice din Roşia Montană şi împrejurimi.

Cum mă implic?